Categories: Sanatate

Tipuri de inflamatie

Tipuri de inflamatie

Inainte de a vedea ce tipuri de inflamatie exista trebui espus ca inflamația este apărarea organismului împotriva rănilor și infecțiilor. Cele cinci semne cardinale ale inflamației sunt durerea, căldura, roșeața, umflarea și pierderea funcției. Cu toate acestea, unele persoane cu inflamație nu au niciun simptom.

Acest articol descrie două tipuri de inflamatie – acută și cronică – și detaliază cele cinci semne. Se discută, de asemenea, alte semne și complicații ale inflamației și tratamentul pentru inflamația acută și cronică.

Tipuri de inflamatie

Inflamația poate apărea fie pe termen scurt (acut), fie un răspuns pe termen lung (cronic).

Inflamație acută

Inflamația acută este o funcție sănătoasă și necesară care ajută organismul să atace bacteriile și alte substanțe străine din organism. Odată ce corpul s-a vindecat, inflamația se ameliorează.

Inflamația acută poate provoca căldură sau căldură în zona afectată. De exemplu, o parte rănită a corpului s-ar putea simți caldă la atingere. Uneori, căldura este cauzată de febră.

Câteva exemple de afecțiuni comune care pot provoca inflamație acută includ:

  • Bronșită acută (inflamație a căilor respiratorii care transportă aer la plămâni)
  • Parte a corpului infectată (de exemplu, unghia încarnată)
  • Durere în gât legată de gripă sau de altă infecție virală
  • Dermatită (care include afecțiuni ale pielii, cum ar fi dermatita de contact, cum ar fi de la iedera otrăvitoare sau nichel)
  • Traumă fizică
  • Sinuzită (care poate provoca inflamații pe termen scurt ale membranelor nasului și ale sinusurilor, de obicei din cauza unei infecții virale)
  • Tăieturi și zgârieturi ale pielii

Inflamație cronică

Inflamația cronică poate continua să atace zonele sănătoase dacă nu se „oprește”. Este posibil să nu fie la fel de vizibil ca inflamația acută.

Câteva exemple de afecțiuni inflamatorii cronice includ:

  • Artrita inflamatorie (un grup de afecțiuni care se disting prin inflamarea articulațiilor și a țesuturilor (inclusiv artrita reumatoidă, lupusul și artrita psoriazică)
  • Astmul (care provoacă inflamație în căile respiratorii care transportă oxigenul la plămâni. Inflamația face ca aceste căi respiratorii să devină înguste și respirația să devină dificilă)
  • Parodontita (care cauzeaza inflamarea gingiilor si a altor structuri de sustinere a dintilor. Este cauzata de bacterii declanşate de inflamaţia locală)
  • Boala inflamatorie intestinală (IBD) (cum ar fi boala Crohn și colita ulceroasă, care provoacă semne de inflamație în tractul gastrointestinal)
  • Eczemă (inflamație cronică a pielii care provoacă erupții cutanate roșii, cu mâncărimi, inflamate în zonele în care pielea se îndoaie, cum ar fi în interiorul coatelor și în spatele genunchilor)

Trei categorii de inflamații

Cele trei categorii de inflamație descriu cât durează:

  • Inflamația acută durează de la câteva ore până la zile.
  • Inflamația subacută durează de la câteva zile la câteva săptămâni.
  • Inflamația cronică poate dura săptămâni, luni sau chiar ani.

Cele 5 semne ale inflamației

Cele cinci semne cardinale ale inflamației pot afecta diferite părți ale corpului. Unele semne se suprapun între sistemele corpului.

Durere

Atât cu inflamația acută, cât și cu cea cronică, substanțele chimice inflamatorii pot stimula terminațiile nervoase, determinând zonele afectate să se simtă mai sensibile.

Inflamația poate provoca dureri în articulații și mușchi. Când inflamația este cronică, o persoană va avea niveluri ridicate de sensibilitate la durere și rigiditate. Zonele inflamate pot fi sensibile la atingere.

Căldură

Atunci când zonele inflamate ale corpului se simt calde, aceasta se datorează faptului că există mai mult flux de sânge către ele.

Persoanele cu afecțiuni artritice pot avea articulații inflamate care se simt calde la atingere. Cu toate acestea, pielea din jurul articulațiilor poate să nu aibă aceeași căldură. Inflamația întregului corp poate provoca febră datorită răspunsului inflamator din organism atunci când luptă împotriva unei infecții sau a unei boli.

Roşeaţă

Zonele inflamate ale corpului pot părea roșii, deoarece vasele de sânge din zonele inflamate sunt mai largi decât de obicei.

Umflătură

Umflarea (edemul) este frecventă atunci când o parte a corpului este inflamată. Este cauzată de acumularea de lichid în țesuturi fie în întregul corp, fie în zona afectată. Umflarea poate provoca presiune asupra pielii și a altor țesuturi, ducând la durere.8

Umflarea poate apărea și fără inflamație, în special cu leziuni.

Pierderea funcţiei

Inflamația poate cauza pierderea funcției legate atât de vătămare, cât și de boală. De exemplu, o articulație inflamată poate să nu se miște corect sau o infecție respiratorie care provoacă semne de inflamație în plămâni poate îngreuna respirația.

Inflamația acută apare la debutul unei leziuni care durează câteva zile. Are două componente:

  • Componenta celulară, în care celulele albe din sânge de primă linie (leucocite și macrofage) sunt activate și recrutate la locul leziunii
  • Faza vasculară, în care vasele de sânge se deschid (se dilată) și țesuturile se umflă pentru a se adapta afluxului rapid de celule imunitare și substanțe chimice antimicrobiene

Ce sunt citokinele

Citokinele sunt molecule care vă încurajează celulele să comunice între ele. Acestea sunt eliberate în fluxul sanguin pentru a îmbunătăți capacitatea moleculelor de a trece prin vasele de sânge și de a ajunge la țesuturi. În timp ce un sistem imunitar sănătos are nevoie de citokine, a avea prea multe dintre ele în sânge poate fi un semn al unei probleme (cum ar fi o infecție sau o boală)

Semne și complicații suplimentare

Când inflamația este severă, poate provoca mai multe semne și simptome, inclusiv:

  • Epuizare
  • Febră
  • Un sentiment general de rău
  • Probleme cu somnul

Inflamația cauzată de o boală poate duce la complicații periculoase, inclusiv o afecțiune numită sepsis. Această afecțiune se întâmplă atunci când sistemul imunitar al organismului răspunde în mod covârșitor la o infecție gravă și provoacă leziuni semnificative organelor și țesuturilor corpului.

Ce cauzează inflamația?

Cauzele inflamației pot fi clasificate în linii mari ca:8

  • Biologic (de exemplu, infecții, boli și răspunsuri imune anormale, inclusiv boli autoimune, atopie, alergie și hipersensibilitate la medicamente)
  • Produse chimice (de exemplu, otrăvuri, toxine și alcool)
  • Fizice (de exemplu, răni, arsuri, degerături sau expunere la radiații)

Inflamaţia acută şi cronică poate avea cauze diferite.

Inflamație acută

Cauzele posibile ale inflamației acute includ:

  • Leziuni
  • Infecții sau boli acute (de exemplu, infecții ale pielii, mușcături sau înțepături de insecte, răceli și gripe)
  • Alergeni
  • Expunerea la toxine
  • Ingerarea de corp strain

Inflamație cronică

Cauzele posibile ale inflamației cronice includ:

  • Respingerea transplantului de organe
  • Boli cronice (de exemplu, boli inflamatorii intestinale, artrită reumatoidă, astm, boli de inimă, diabet, cancer)
  • Infecții netratate sau recurente
  • Factori ai stilului de viață (de exemplu, obezitatea, consumul de alcool, exercițiile fizice intense, stresul ridicat, fumatul)

Diagnostic – Cum se măsoară inflamația

Nici un singur test nu poate diagnostica inflamația sau condițiile care o cauzează. În schimb, medicul va lua în considerare simptomele dumneavoastră atunci când decide ce tratament este necesar.

Medicul dumneavoastră va începe prin a lua un istoric medical complet și va face un examen fizic. De asemenea, ar putea dori să facă analize de sânge și studii imagistice pentru a verifica condițiile specifice care ar putea cauza inflamație.

Analize de sânge

Testele de sânge pot căuta markeri biologici care arată că există inflamație în organism. Cu toate acestea, aceste teste sunt considerate mai degrabă informative decât diagnostice. Ele ajută să ofere medicului dumneavoastră indicii cu privire la ceea ce se întâmplă, dar nu indică neapărat o singură cauză.

Testele pe care medicul dumneavoastră ar putea dori să le facă pentru a verifica nivelurile inflamației includ:

Proteina C reactivă (CRP): CRP este o proteină produsă în mod natural în ficat ca răspuns la inflamație. Niveluri ridicate de CRP sunt frecvente la persoanele cu inflamație cronică, boli inflamatorii și inflamație acută.

Viteza de sedimentare a eritrocitelor (ESR): Testarea ESR este de obicei efectuată pentru a identifica dacă apare inflamație. Acest nivel este de obicei ridicat cu anumite boli inflamatorii cronice, cum ar fi lupusul.

Imagistica

Imagistica

Testele imagistice pot fi uneori folosite pentru a căuta leziuni sau probleme specifice în interiorul corpului care pot provoca inflamații.

Doctorul dumneavoastră ar putea folosi aceste teste imagistice pentru a căuta cauzele inflamației în organism:

  • RMN cu intensificare cu gadoliniu
  • Ecografia cu power doppler
  • FDG PET-CT
  • Imagistica nucleară

Tipuri de inflamatie – Cum se tratează inflamația?

Tratamentul va depinde de boala sau afecțiunea specifică și de severitatea simptomelor.

Tipuri de inflamatie – inflamație acută

Pentru inflamația acută generală, medicul dumneavoastră vă poate recomanda:

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): AINS sunt de obicei tratamentul de primă linie pentru durerea și inflamația pe termen scurt. Cele mai multe dintre aceste medicamente sunt disponibile fără prescripție medicală (OTC) și includ aspirina, ibuprofenul și naproxenul. Doctorul dumneavoastră poate prescrie, de asemenea, AINS eliberate pe bază de rețetă pentru anumite afecțiuni inflamatorii. Anumite persoane nu ar trebui să ia AINS (chiar AINS OTC), cum ar fi persoanele cu antecedente de boală cronică de rinichi sau care iau anticoagulante (terapie de anticoagulare).

Corticosteroizi: Acesta este un tip de steroizi utilizat în mod obișnuit pentru a trata umflarea și inflamația. Corticosteroizii sunt disponibili sub formă de pastile și sub formă de injecții. Aceste medicamente sunt prescrise doar pentru o perioadă scurtă de timp, deoarece pot provoca reacții adverse grave.

Medicamente topice: Topicele, inclusiv analgezicele și steroizii, pot ajuta la durerea acută și cronică și la inflamația pielii și a articulațiilor, fără efectele secundare ale tratamentelor orale. De asemenea, sunt utile pentru gestionarea inflamației pe termen lung atunci când conțin un AINS, cum ar fi diclofenacul sau ibuprofenul.

Antibiotice: Dacă inflamația este cauzată de o infecție bacteriană, pot fi necesare antibiotice. Antibioticul utilizat și cursul tratamentului va depinde de infecție.

Tipuri de inflamatie – Inflamație cronică

Pe lângă tratarea durerilor articulare și a inflamației, medicamentele pentru bolile inflamatorii pot ajuta la prevenirea agravării bolii sau cel puțin ajută la încetinirea acesteia. Medicamentele pot include:

  • Medicamente antireumatice modificatoare de boală (DMARD), cum ar fi Rheumatrex (metotrexat), Azulfidine (sulfasalazină) și Arava (leflunomidă)
  • Medicamente biologice, cum ar fi Enbrel (etanercept), Humira (adalimumab) și Orencia (abatacept)
  • Medicamente antimalarie, cum ar fi hidroxiclorochina
  • Statine
  • Medicamente pentru diabet

Multe medicamente utilizate pentru a trata bolile inflamatorii pot provoca reacții adverse, așa că este important să vă consultați în mod regulat medical în timp ce le utilizați.

Modalități de a reduce inflamația

În timp, inflamația cronică poate provoca modificări ale organelor care pot crește riscul de atac de cord, cancer și alte boli legate de vârstă. Inflamația cronică este asociată cu afecțiuni cronice precum diabetul, bolile de inimă, BPOC sau HIV.

Din fericire, există câteva schimbări în stilul tău de viață pe care le poți face pentru a preveni și a inversa inflamația cronică, cum ar fi:

  • Fă cel puțin 20 de minute de exerciții fizice moderate pe zi indiferent de tipuri de inflamatie
  • Folosind tehnici de reducere a stresului, cum ar fi meditația mindfulness
  • Renunțarea la fumat
  • Menținerea unei greutăți care vă susține sănătatea
  • Urmând o dietă antiinflamatoare
  • Apă de băut, ceai, cafea, lapte, sucuri acide și smoothie-uri sănătoase și limitarea băuturilor zaharoase și sucurilor (vinul roșu cu moderație poate avea beneficii antiinflamatoare)

Tipuri de inflamatie – rezumat

Inflamația este un proces din corpul dumneavoastră care produce substanțe protectoare (cum ar fi celulele albe din sânge) ca răspuns la ceva de genul unei infecții sau răni. Inflamația poate fi pe termen scurt (acută) sau pe termen lung (cronică).

Semnele cardinale ale inflamației sunt durerea, căldura, roșeața, umflarea și pierderea funcției.

Când este cronică, inflamația te poate face să te simți obosit și să-ți afecteze somnul.

Este posibil să nu știți sigur ce cauzează inflamația fără să vă consultați medicul.

Odată ce cunoașteți cauza de bază, puteți lua măsuri pentru a reduce inflamația și, eventual, a o preveni.

hobart

Recent Posts

Se scade sau se creşte în greutate cu proteine?

Pentru a scadea sau a creşte în greutate, proteinele au atras multă atenție în ultimii…

2 luni ago

Ce trebuie să știți despre shake-urile proteice

shake-urile proteice Shake-urile de proteine ​​sunt o modalitate convenabilă de a obține proteine ​​suplimentare în…

5 luni ago

Tratament pentu cotul jucătorului de golf

cotul jucătorului de golf Cotul jucătorului de golf, cunoscut și sub numele de epicondilita medială,…

6 luni ago

Mesele înainte şi după workout

workout si alimentatie Când vine vorba de îmbunătățirea sau menținerea aptitudinii fizice, rutina ta de…

6 luni ago

Lucruri interesante despre cartilaj

cartilaj Cartilajul sănătos este vital pentru funcția articulară Cartilajul este o componentă importantă a articulațiilor…

7 luni ago

Glucozamina şi osteoartrita genunchiului

osteoartrita genunchiului Este un supliment controversat, așa că țineți cont de aceste informații chiar şi…

8 luni ago