Sanatate

Lucruri interesante despre cartilaj

cartilaj

Cartilajul sănătos este vital pentru funcția articulară

Cartilajul este o componentă importantă a articulațiilor sănătoase. În osteoartrită, cartilajul tău este deteriorat sau se uzează.

Ce este un cartilaj

Acest element esențial al corpului tău are un scop util. Corpul tău conține trei tipuri diferite de cartilaj – hialin, elastic și fibros.

Cartilajul hialin, denumit și cartilaj articular, este tipul cel mai familiar pacienților cu artrită.

Cartilajul hialin este prezent în articulații, sept nazal și tubul de aer.

Cartilajul elastic se găsește în ureche, o parte a nasului și tubul de aer.

Cartilajul fibros se găsește în menisc.

Cartilajul este un țesut dur, dar flexibil, care are două componente: apă și o parte dură (matrice). Aproximativ 65% până la 80% din cartilajul articular este apă, dar scade odată cu îmbătrânirea normală.

Matricea este formată din colageni, proteoglicani și proteine necolagenoase. În timp ce cartilajul este o structură foarte organizată, diferitele tipuri de cartilaje au proprietăți oarecum diferite care permit funcții specifice în organism.

Cartilajul nu are aport de sânge, nervi și sistem limfatic. Condrocitele sunt singurele celule care se găsesc în mod normal în cartilaj. Condrocitele produc și mențin matricea cartilajului.

Cartilajul hialin sau articular este foarte neted și are frecare scăzută, permițând oaselor dintr-o articulație să alunece unul peste altul la mișcare. Cartilajul articular servește ca pernă în interiorul articulației și ca un amortizor de șoc. Când cartilajul este deteriorat sau uzat, articulația afectată devine dureroasă, rigidă și limitată în domeniul său de mișcare.

Ce se întâmplă când cartilajul se uzează

Cartilajul se poate degrada în timp dacă nu ai grijă. Deteriorarea cartilajului apare din diverse motive. Cu toate acestea, creșterea sau repararea cartilajului are un potențial limitat. Dacă o articulație este împovărată de o aliniere necorespunzătoare, greutate excesivă, activitate excesivă, suprasolicitare sau răni, cartilajul articular se poate uza.

Degenerarea progresivă a cartilajului provoacă durere și inflamație.

Cu osteoartrita severă, cartilajul articular se poate uza complet, astfel încât articulația afectată nu mai are perna și începe să frece os pe os. În astfel de cazuri, există durere semnificativă, pierderea mișcării și dizabilitate funcțională asociată cu articulația afectată.

Deteriorarea cartilajului articular poate fi observată pe raze X. La o radiografie, deteriorarea cartilajului este văzută ca o îngustare a spațiului articular dintre oasele care formează articulația. La genunchi, pierderea cartilajului articular se corelează de obicei cu pierderea cartilajului meniscal.

Pierderea cartilajului articular creează un stres suplimentar la capetele oaselor care formează articulația. Stresul suplimentar asupra capetelor oaselor din articulație poate determina formarea de osteofite sau pinteni osoși la marginile articulației.

Refacerea unui cartilaj

Se încearcă noi tehnici de refacere a cartilajului articular. Grefa osteocondrală, implantarea de condrocite autologe și regenerarea celulelor stem mezenchimale încearcă să restabilească cartilajul articular.

Cu grefa osteocondrală, un dop de os și cartilaj sănătos este recoltat dintr-o zonă și apoi transplantat în celălalt loc.

În prezent, această procedură tratează leziunile genunchiului. Implantarea de condrocite autologe implică recoltarea celulelor cartilajului sănătoase care sunt apoi cultivate și implantate la locul leziunii.

Această tehnică este, de asemenea, utilizată în prezent pentru leziunile genunchiului.

Regenerarea celulelor stem mezenchimale este încă experimentală, dar se crede că MSC-urile pot fi derivate din măduva osoasă, plasate într-o matrice de gel și implantate la locul unde s-ar dezvolta un nou cartilaj.

Detectarea precoce și tratamentul precoce al osteoartritei pot ajuta la prevenirea deteriorarii ulterioare a cartilajului. Cea mai bună șansă de a preveni sau de a încetini deteriorarea cartilajului vine cu un tratament timpuriu.

Medicamentele care sunt utilizate pentru a controla osteoartrita și alte tipuri de artrită, tehnicile de protecție a articulațiilor și mecanica bună a corpului ajută la menținerea cartilajului sănătos.

După ce leziunile articulare devin severe și interferează cu viața de zi cu zi, intervenția chirurgicală de înlocuire a articulațiilor poate fi cea mai bună opțiune pentru restabilirea funcției. Un medic specialist vă va ajuta să decideți ce este mai bine pentru dvs.

Ca şi concluzie

Pierderea cartilajului la una sau mai multe articulații poate fi foarte dureroasă și poate duce în cele din urmă la limitări funcționale sau chiar la dizabilitate. Păstrează cartilajul păstrându-ți articulațiile sănătoase.

hobart

Share
Published by
hobart
Tags: cartilaj

Recent Posts

Glucozamina şi osteoartrita genunchiului

osteoartrita genunchiului Este un supliment controversat, așa că țineți cont de aceste informații chiar şi…

2 luni ago

Cat de util este un masaj sportiv

Masaj sportiv Aflați despre beneficiile unui masaj sportiv și dacă este potrivit pentru dvs Masajul…

2 luni ago

Tipuri de inflamatie

Tipuri de inflamatie Inainte de a vedea ce tipuri de inflamatie exista trebui espus ca…

3 luni ago

Proteine recomandate pentru începători

Proteine pentru incepatori Recomandări cheie Persoanele care încep noi rutine de fitness ar putea dori…

4 luni ago

Ce înseamnă lucrul cu Stamina

Stamina Stamina este definită ca „puterea fizică și/sau mentală de a face ceva care ar…

4 luni ago

10 pași simpli pentru a-ți crește speranța de viață

Nu există modalități sigure de a crește speranța de viață, dar cercetările au arătat că…

4 luni ago