Glucozamina şi osteoartrita genunchiului

osteoartrita genunchiului
osteoartrita genunchiului

Este un supliment controversat, așa că țineți cont de aceste informații chiar şi în osteoartitra genunchiului.

Glucozamina este un supliment alimentar folosit uneori pentru a calma durerea din osteoartrita genunchiului (OA).

Cândva destul de popular, utilizarea sa este acum în scădere, mai ales din cauza rezultatelor mixte care înconjoară

adevăratul beneficiu al acestui supliment.

Dacă luați glucozamină sau aveți în vedere o încercare a suplimentului (sub îngrijirea medicului, desigur), iată cinci informații de reținut:

Glucozamina se găsește în mod natural în cartilaj

Glucozamina este o substanță naturală (numită amino zahăr) care se găsește în cartilajul articular sănătos și

în lichidul sinovial, ambele care vă amortizează articulațiile. În osteoartrită, cartilajul articular din articulații se deteriorează, provocând durere și rigiditate. Durerea poate fi deosebit de chinuitoare, deoarece cartilajul devine atât de uzat încât oasele încep să se frece unele de altele.

Glucozamina nu este reglementată ca medicament

În Statele Unite, glucozamina este vândută ca supliment alimentar.

Aceasta înseamnă că este reglementat de Food and Drug Administration (FDA) ca produs alimentar,

spre deosebire de un medicament pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală.

Cu asta, chiar dacă glucozamina este o componentă naturală a cartilajului, nu înseamnă că luarea acesteia este perfect sigură. De fapt, glucozamina poate modifica nivelul zahărului din sânge și poate interacționa cu unele medicamente, cum ar fi Coumadin (warfarina), care diluează sângele.

Ca întotdeauna, asigurați-vă că luați un medicament, inclusiv suplimente, numai la recomandarea unui medic.

Glucozamina nu este recomandată pentru osteoartrita genunchiului

În timp ce studiile de cercetare asupra celulelor cartilajului au descoperit că glucozamina poate îmbunătăți regenerarea

cartilajului și poate suprima procesele inflamatorii care duc la deteriorarea cartilajului, aceste date de laborator nu s-au tradus în beneficii clinice.

Primul studiu amplu din Statele Unite care a examinat efectele pe termen scurt ale glucozaminei (asupra osteoartritei genunchiului) a fost numit trial GAIT (Glucosamine Arthritis Intervention Trial). atribuit unuia dintre cele cinci grupuri de tratament:

 • Glucozamină la 500 miligrame de trei ori pe zi (total 1500 miligrame pe zi)
 • Sulfat de condroitină (de asemenea, un supliment alimentar și o substanță naturală a cartilajului) la 400 miligrame de trei ori pe zi (1200 miligrame pe zi)
 • Glucozamină și sulfat de condroitină în combinație
 • Celecoxib (un antiinflamator nesteroidian sau AINS) la 200 miligrame pe zi
 • Un placebo (o substanță care este inactivă)

Rezultatele studiului GAIT au arătat că participanții care au luat celecoxib AINS au experimentat o ameliorare semnificativă statistic a durerii comparativ cu placebo. Nu au existat diferențe semnificative între celelalte tratamente testate și placebo.

La unii dintre participanții la studiu cu durere moderată până la severă, glucozamina combinată cu sulfatul de condroitină

a oferit o ameliorare semnificativă a durerii în comparație cu placebo. Autorii studiului au spus însă că, deoarece dimensiunea acestui subgrup de pacienți a fost atât de mică, această constatare ar trebui considerată preliminară și trebuie confirmată în studiile de cercetare viitoare.

Pentru participanții cu dureri ușoare de genunchi (spre deosebire de moderate sau severe), glucozamina și sulfatul de condroitin împreună sau singure nu au furnizat o ameliorare semnificativă a durerii.

Există două tipuri de glucozamină

Este important de reținut că glucozamina poate fi administrată cu două tipuri diferite de sare, clorhidrat sau sulfat. Studiul GAIT (menționat mai sus) a folosit clorhidrat de glucozamină. Interesant este că studiile care au arătat un oarecare potențial, deși mic, au folosit sulfat de glucozamină pentru a trata osteoartrita în loc de clorhidrat de glucozamină.

De exemplu, un studiu amplu din Jurnalul Internațional de Practică Clinică a analizat peste 3000 de pacienți cu osteoartrita genunchiului în cadrul a 19 studii diferite. Autorii acestui studiu au concluzionat că clorhidratul de glucozamină nu a fost benefic în reducerea durerii (cum ar fi studiul GAIT).

Cu toate acestea, dozele mari de sulfat de glucozamină (1500 miligrame pe zi) pot avea efecte de modificare a funcției atunci când sunt luate mai mult de șase luni. Efectele de modificare a funcției înseamnă că sulfatul de glucozamină poate îmbunătăți capacitatea unei persoane de a-și folosi genunchiul (sau genunchii) cu osteoartrita.

Colegiul American de Reumatologie nu o recomandă in osteoartrita genunchiului

În ghidul său actualizat în 2020, Colegiul American de Reumatologie (ACR) recomandă acum cu tărie împotriva utilizării glucozaminei pentru osteoartrita genunchiului. (Aceasta este o schimbare față de recomandarea sa condiționată anterioară împotriva utilizării acestuia.) După cântărirea rezultatelor mai multor studii, autorii au constatat o lipsă generală de eficacitate și efecte placebo mari.

De asemenea, ACR recomandă împotriva utilizării de produse combinate care includ glucozamină și sulfat de condroitină pentru osteoartrita genunchiului.

În schimb, ACR recomandă următoarele medicamente:

 • Tylenol (acetaminofen)
 • AINS (fie pe cale orală, fie pe piele)
 • Ultram (tramadol)
 • Injecții cu corticosteroizi în spațiul articular
 • Capsaicina locală
 • Cymbalta (duloxetină)

În plus, o serie de măsuri fizice și minte-corp pot ajuta simptomele osteoartritei genunchiului. Printre măsurile pe care ACR le recomandă cu fermitate se numără:

 • Exercițiu fizic
 • Pierdere în greutate
 • Tai chi
 • Programe de autoeficacitate și autogestionare
 • Bracing pentru genunchi (bracing tibiofemural)

ACR recomandă în mod condiționat:

 • Antrenamentul echilibrului
 • Yoga
 • Folosirea unui baston
 • Kinesiotaping
 • acupunctura
 • Intervenții termice
 • Ablația cu radiofrecvență
 • Terapie cognitiv comportamentală