Alibaba Cloud este aproape de a face Android sa lucreze pe  RISC-V

Alibaba Cloud
Alibaba Cloud

Gigantul chinez Alibaba Cloud al cloud-ului a facut progrese serioase prin portarea Android 12 pe cipurile sale bazate pe RISC-V

Android ar putea rula in curand pe cipuri RISC-V datorita progreselor realizate de Alibaba Cloud in portarea sistemului de operare la arhitectura emergenta cu set de instructiuni (ISA).

Anul trecut, gigantul chinez al cloud-ului a reusit sa transfere cu succes functii de baza,

inclusiv navigarea Chrome in Android 10, pe un cip RISC-V fabricat de subsidiara sa T-Head Semiconductor.

Acum insa, Alibaba Cloud a facut lucrurile cu un pas mai departe lucrand la portarea Android 12 la RISC-V.

Compania s-a gandit, de asemenea, ca permite modulelor furnizorilor terti pentru a facilita o serie de functii noi,

inclusiv redarea audio si video, Wi-Fi, Bluetooth si functionarea camerei.

Noi functii Alibaba Clud

Pentru a facilita aceste noi functii, Alibaba Cloud a activat mai multe functii de imbunatatire a sistemului, cum ar fi seturi de instrumente de baza, biblioteci terte si pachet de suport pentru placa SoC pe RISC-V.

In plus, compania a testat cu succes modelele TensorFlow Lite pe RISC-V pentru a suporta functii AI, cum ar fi clasificarea imaginilor si audio, precum si recunoasterea optica a caracterelor (OCR).

Directorul senior la Alibaba, Jianyi Meng, a oferit mai multe informatii despre progresul companiei cu RISC-V intr-un comunicat de presa, spunand:

„Suportul pentru Android12, modulele furnizorului si cadrul AI pe dispozitivele bazate pe RISC-V este o alta etapa majora pe care am atins-o. Asteptam cu nerabdare sa contribuim in continuare la comunitatea RISC-V

cu tehnologia si resursele noastre avansate si sa incurajam mai multa inovatie in comunitate impreuna cu dezvoltatorii globali.”

MLPerf Tiny benchmark

Daca portarea Android pe RISC-V nu a fost suficienta, procesorul Xuantie C906 bazat pe RISC-V de la Alibaba Cloud a atins recent notele de top

in benchmark-ul MLPerf Tiny v0.7 AI, care se concentreaza pe dispozitivele IoT.

Xuantie C906 a excelat in toate cele patru categorii de baza ale benchmark-ului: cuvinte de trezire vizuala, clasificari de imagini, reperarea cuvintelor cheie si detectarea anomaliilor.

Performanta procesorului personalizat de la Alibaba arata potentialul cadrului RISC-V in realizarea de functii AI personalizate folosind o putere de calcul extrem de scazuta.

In acelasi timp, procesoarele bazate pe RISC-V de la Alibaba au fost deja implementate intr-o gama larga de aplicatii si cazuri de utilizare, inclusiv electrocasnice inteligente, medii auto si edge computing.

CEO-ul RISC-V International a laudat munca Alibaba in dezvoltarea in continuare a ecosistemului RISC-V, mai ales cand vine vorba de AI pentru IoT, spunand:

„AI pentru IoT este o arena extrem de competitiva in care personalizarea la fiecare nivel este esentiala pentru a obtine rezultate noi inovatoare la o putere foarte scazuta. Alibaba continua sa construiasca liderul in industria RISC-V in paralel cu dedicarea si contributia lor la comunitatea globala RISC-V.”